Aiasz
Aiasz

Egy óra mindenek felett... :)

Okosóra, ami mindent tud

Szerző Aiasz  •  péntek, 02.12.2016, 10:51
9989 megtekintés

Bevezető

Bár az órák története több évezredre nyúlik vissza, az első karóra megjelenésére egészen 1571-ig kellett várnunk. I. Erzsébet kapta ajándékba egy angol főnemestől, Robert Dudley-tól. Az 1800-as évek végéig karórát szinte csak nők hordtak, a férfiak a zsebóránál maradtak. Ez nem elsősorban a divat, vagy a nemi előítéletek miatt alakult így, hanem praktikus okai voltak: az akkori órák nagyon érzékenyek voltak minden külső hatásra, így csak a zsebükben hordva lehetett megóvni őket.

patek-philippe-karora-1868-magyar-astron

Az első Patek Philippe női karóra, 1868-ból – egy magyar nemes felesége kapta meg! Aranyból készült, gyémántberakással.

Igazából a karórák az 1800-as évek végétől kezdtek terjedni a Dél-Afrikában zajló második búr háború angol katonái körében. Házilag alakították át a zsebóráikat karórává. Igazi lökést az első világháború adta, mert a lövészárkokban szolgáló katonáknak, és a pilótáknak könnyebb volt a karóra használata.

A H. Williamson Ltd. volt az első vállalat, aki betört erre a piacra. 1916-ban, 2 évvel a háború kitörése után a következőt nyilatkozták:

“Az emberek olyan eszközöket vesznek, amelyeknek gyakorlati haszna van. Ma már senki nem mondhatja, hogy a karóra luxustermék. Négyből egy katonának már van óra a csuklóján, a másik három pedig sürgősen igyekszik beszerezni egyet.”

A cégnek igaza volt: a háború végére szinte minden katona rendelkezett karórával. A leszerelés után nem volt kétség: a karóra a férfidivat alapelemévé vált.

A karórák terjedése megállíthatatlan volt, és ahogy a zsebórát a karóra, úgy váltotta a mechanikus órát a kvarcóra. A praktikusság az oka, hogy ismét kezdjük újra feltalálni, megokosítani őket.

Sokan akik ezt olvassák, még mindig felteszik a kérdést minek az okosóra. Eddig sem volt órája, eztán sem vesz, akinek volt, nem vesz, mert ő még bőven a Windows XP-t használja és, neki nem kell más. ?

xp
Miért? Okokat kérdeznek sokan tőlem, és néha tényleg csak magyarázkodom, de van pár igazán találó is.
A kedvenceim:

  • Ha már mindenki a pontos idő hallatán a telefonjához nyúl,miért ne lehetne az egy karóra, hisz erre találták ki.
  • Cserélhető óralapja van a legtöbbnek ami az egyéniségedet tükrözheti, vagy csak simán letölthetsz rá egy Tag Hauer lapot amit legtöbben nem tudnának megvenni.
  • Van benne diktafon.
  • Reggel fetudja olvasni az időjárást ébresztés helyett.
  • Tud kávét főzni. (PRIMADONNA ELITE ECAM 650.75.MS)
  • Lehet vele ételt rendelni.
  • Tud világítást kapcsolni, tudja indítani az autódat, tudsz segítséget hívni vele, nem tévedsz el, ha a kezeden van.
  • Mindig nálad van, ha reggel felteszed nem hagyod a kocsiban, vagy az irodában.

Miért is kellenek ezek? Mert az ember az őskortól kezdve arra törekszik, hogy bármit megtudjon oldani a legkissebb erőfeszítéssel.

Ha belegondoltok amikor feltalálták a kereket mit mondhattak annak aki feltalálta.

Idézet ie 4000:

  • Minek az? Eddig is jó volt cipelni a hátunkon a vadat ezután is jó lesz. Csak az idődet pazarlod. Inkább fussál pár kört,hogy a lábad bírja a cipelést.
  • A kedvencem: tudsz te ennél jobbat is, majd félbetörte a törzsfőnök a kőből kifaragott kereket.

Térjünk a lényegre. ?

Egy olyan okosórát mutatnék be, ami szerintem a ma kapható óráknak simán az orra alá pörköl. ?

image015

Sok fitnesz kiegészítő, és óra kapható a piacon, de jellemzően a Google Wear, és az Apple Watch uralja ezt a szegmenst az operációs rendszert tekintve.

Mostanáig.

Akinek már van okosórája, az tudja mi az a bosszantó apróság ami nincs benne szeretett eszközében, de ha benne lenne simán a világ jegjobb kütyüje lehetne.
image009
Egyszerűen az operációs rendszer az energia, az akkumlátor rabszolgája, és a weart is azért butították a végletekig, hogy az apróságok 200-500 mAh telepe kibírja míg este hazaérünk. Ez okozza, hogy hiába vágyunk egy minden képességgel ellátott apró eszközre ami mindig nálunk van, és ha kell bármit megold, mert egyszerűen nem fér(t) bele a normál óra méretbe.

Miről is beszélek.

Milyen jó lenne a Pebble okosóra, ha tudna wifizni, és még 16GB memóriája lenne. Több hétig bírja, és ha lemerült a telónk akkor is eltudunk küldeni egy mailt. A lényeg, hogy nehezen találni olyan órát amiben minden benne van. Ne csak a telefon kiterjesztett kijelzője legyen, hanem egy önállóan aktív eszköz is.
Nekem a legfőbb szempont az volt, hogy válaszolni is tudjak egy levélre, ne csak olvassam. ?
 image007
Amit sikerült találni az több, mint amit szerettem volna. Képzeljen el mindenki egy olyan karórát ami teljesértékű Androidot futtat. Hogyan lehet ez? Nem azért van a Wear,mert kisebb az energia szükséglete? De azért van, de az Android 4.4-től kezdődően több energiát is megspórol a rendszer, így akksi kímélőbb. Igaz ettől még nem lett perpétum mobile, de annyit kibír, amennyit kell.

Nos, mi ez a teljes Androidot futtató csodakütyü?

 Egy kínai tervezésű és építésű okosóra.
A hivatalos neve D5+, amit a NO.1 cég készít. Ami nem teljesen egyértelmű,mert több márka is forgalmazza az órát, más testben, de ugyan azzal az Androiddal, vassal, és Launcherrel. (Finow, Lemfo)
fekete_elorol
A paraméterek elképesztőek:
Hardware Brand: NO.1
Model: D5+
OS: Android 5.1
Chip: MTK6580
Core: Quad core, 1.3GHz
Bluetooth version: BT2.1 + BLE4.0
Memory: 1GB + 8GB
Waterproof rating: IP65 (csepp álló)
Funkciók Bluetooth call: Bluetooth dial, Phonebook, Call log sync, Message
Health tracker: Heart rate monitor, Pedometer
Other functions: Info sync, Barometer, Voice Search, Browser, Alarm, Weather, Change Clock Face, GPS, etc.
Speaker: Support
G-sensor: Support
Alert type: Vibration
Kijelző Screen type: 1.3 inch IPS
Resolution: 360*360 pixel (Nem ezen fogok youtube videózni, de megtehetném. )
Operating method: Touch screen
Akkumlátor Battery type: Lithium-polymer
Battery capacity: 450mAh (őszintén 1nap valamit,valamiért)
Charging type: USB charger
Hálózat WiFi: Support
3G WCDMA: Support
Egyéb Compacibility: Android, iOS
Nyelvek(nem mind): India, Indonesia, Polish, German, French, Russian, Spanish, Turkish, English, Vietnamese, Myanmar, Bangladesh, Thai, Arabic, Japanese, Korean, Portuguese, Italian, Hebrew, Magyar
Available color: Black, Silver
Óraszíj Case material: 316L stainless steel
Band material: Leather
Csomag tartalma 1 x No.1 D5+ Smart Watch, 1 x Tool, 1 x Screen Protector, 1 x User Manual
Mire képes? Mindenre amire egy okostelefon. Számomra a legfontosabb paraméter az volt, hogy kerek esztétikus, és okos legyen, de nem kell a legdrágább. Nos ez a gyöngyszem 105 dollár körül mozog, de egy picivel gyengébb teljes androidos órát már 75 dollárért is ki lehet fogni.

Az első benyomásom…

 image014
Hangos… Mármint amikor először bekapcsoltam iszonyat hangerővel illusztrálta a gyártó márkáját, és kínai mivoltát. A boot zene kínaibb nem is lehetne. Egy igazi kínai fanfár, amit sajnos nem lehet kikapcsolni, így meg kell hallgatni,ha kell hanem. Viszont a hangerő mellé társult némi recsegés, és már kezdtem agódni,hogy egy orosz szokol rádiót vettem bőrszíjjal. ? Na mondom mind1. ? Aztán ért a meglepetés, hogy ez nem a max hangerő, és hogy mikor a kezemre tettem az órát a recsegés megszűnt. Elképedtem, hogy a kínai mérnökök belekalkulálták a csukló hang lefolytását. Tapintásra, és fogásra a rozsdamentes acél, és a matt fekete felső rész a szép üveglappal igazán elegáns, nem giccses. Ami akkor eszembe jutott, hogy kína kezd ott lenni az elektronikában, és a minőségben amiben Japán volt a 80-as években. Mármint kiváló tetmékeket készítenek, és már nem egyenlő a kína a gagyival.

Másodszemmel…

Kicsit kényelmetlen a csuklón nyomkodni sokáig, valahogy nem áll kézre. ???
Szoftveresen, viszont nincs csalódás. Vicces látni a Total Commandert a csuklón.
image010
Ami nagyon ledöbbentett, és amitől tartottam, hogy ekkora kicsi kijelzőn hogyan lehet gépelni. Simán… Olyan érzékeny a kijelző, hogy simán photoshopolni lehetne rajta. Na jó az túlzás, de 10 karakterből egyet sikerült elhibázni. Mielőtt valaki röhögni kezdene mekkora kijelzőn szarakodok gondoljon bele, hogy a Nokia 3310-nek körülbelül ekkora kijelzője volt, és harmad ennyi felbontása mégis mindenki nyomta a snake-et ezerrel.

Amikor Knight Rider kiszáll a kocsiból….

Van valami hard tech érzése az embernek mikor reggel az autóban a sorompónál ránéz az órára, és megnyomva a gombot megtudja kérdezni a menetrendet, hogy milyen vonatra vár éppen, hogy többet ne várja feleslegesen. Vagy amikor a google térkép jelzi a forgalmas csomópontokat menet közben. Vagy amikor valós időben fordítja a káromkodásomat spanyolra.

Sajnos tökéletes, de…

Igen van de. Nem sok, de van. ? Az akksija egy napot bír,  normál használattal, éjjelre kikapcsolva 2 napot. Vannak alkalmazások amik nem teljes kijelzőn futnak, hanem egy négyzetben a közepén. A köralak előnye egyben a hátránya. Van ami kilóg a képernyőből. ?

Előnyből még mindig több van…

Sok óralapja van gyárilag(20db minimum), ami könnyen bővíthető. Azért ezen segítettem kicsit, mert nem tetszett, így gyorsan írtam rá egy mobil alkalmazást ami egy általam készített boltból végtelen óralappal képes bővíteni a megjelenésünk. ?( Legyen a neve WatchRepo ?) Egyenlőre csak képet teszek ki róla, mert bár a program teljes a felhasználókezelést még nem tartalmazza, és mivel az órák számlapjai, és elemei szerzői jogi oltalom alá esnek, ezért az alkalmazásba csak magunknak tudunk feltölteni saját felhasználásra óralapokat. ? (Ezen majd még lesz mit fejleszteni.)
Azért posztolom az alkalmazás képeit, hogy lássam van e rá igény, és lássátok milyen szép óralapokat lehet készíteni. A program feltelepíthető az órára, és így korlátlan óralapunk lehet.
image013 02
image016 image021
image018 image019
Igen készíteni, mert bárki készíthet sajátot, csupán egy egyszerű progit kell feltelepíteni, és elemekből összeilleszteni azt az órát amit nézegettünk gyerekkorunkban a kirakatban. ? Ha ez nem felelne meg, akkor ott a kínaiak részletes angol youtube videói, amiben elmagyarázzák az óralapok xml alapú létrehozását. Az a durva, hogy a program részben képes a Google Wear-re készített óralapokat is importálni.
 Sajnos ez sem tökéletes. Az óra lehet bármilyen elrendezésű, analóg, digitális, és az időjárást is rátehetjük, de az óra alap logikáját nem változtathatjuk meg. Visszafelé is foroghat a másodperc mutató,de az analóg óra nem tud például fogyó tortaszelet megjelenést. Erre is van megoldás, de azt majd később ismertetem. Avagy hogyan lehet az órára óra programot írni. ???
Konklúzió: Ha hülyeségnek tartod telepíts egy Windows XP-t, az hasznosabb, vagy nézd tovább az éjjel nappal budapestet. ?

Fotógaléria

Forrás: wikipédia, astronwatch.com
Képek forrása: wikipédia, google.com

További cikkek

  • Honor 7 teszt

    Bevezető Ismét egy remek telefont kaptam...

  • Aiasz • dec 12 bővebben »
    Fel

    A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. <a href="http://aiasz.hu/rolam/felhasznalasi-feltetelek-es-adatvedelmi-nyilatkozat/">Adatvédelmi nyilatkozat</a> Részletes leírás

    Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat - tekintettel arra, hogy a felhasználása során a teljes IP cím tárolása nem történik meg - önmagában semmilyen módon nem képes az ügyfelet, azaz a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az aiasz.hu oldal kizárólag a felhasználói élmény javítása céljából tárol sütiket a felhasználók gépén. Nincs semmilyen utólagos felhasználás.
    További információk: Adatvédelmi nyilatkozat

    Bezár