Aiasz
Aiasz

ICO, tőzsde, jövő

A nagy BitCoin művelet – 3. rész

Szerző Aiasz  •  kedd, 24.07.2018, 19:56
1648 megtekintés

Hosszas szünet után itt a sorozatom harmadik része. Ahogy az előző két részben is írtam, ebben a fejezetben szeretnék pár további új dolgot megmutatni, és arra a kérdésre választ taláni, hogy mivel érdemes foglalkozni a ICO-kal kapcsolatban, és azok, akik ezzel szeretnének foglalkozni mire figyeljenek.

Mit jelent az ICO?

„Az ICO az Initial Coin Offering vagy Initial Public Coin Offering angol kifejezés rövidítése. Legegyszerűbben úgy magyarázhatnánk, a crowdfunding és a nyilvános tőzsdei kibocsátás (röviden: IPO) különleges ötvözete.  A célja, hogy a kibocsátó a kriptovaluta kibocsátásával szerezzen tőkét projektjének, cégépítésének finanszírozásához. Hasonlít az IPO-hoz, ahol a kibocsátó részesedést (részvényt), haszon-várakozást kínál fel a forrásért cserébe.  A crowdfundinghoz (a közösségi tőkeági finanszírozáshoz)hasonlóan pedig a befektetők visszakapják a pénzüket, amennyiben a nyilvános felhívás során a minimum bevonni kívánt összeg nem gyűlik össze.”

Lényegében az ICO vállalkozások indulásukkor nem rendelkeznek sokmindennel az öteletükön kívül. (Ez nem minden esetben igaz.) Az ötletük megvalósításához használnak úgynevezett bloklánc alapú részvénykibocsátást. Ez a gyakorlatban hogyan működik? Lássunk egy valós pédát.

A Crypto20 csapata egy olyan ötletet talált ki, hogy létrehoznak egy 20 db virtuális pénzből álló indexkövető kriptopénzt. Azért, hogy a szavahihetőségük, és a cégük értéke is stabil lábakon álljon az egyik céljuk az volt, hogy mikorra a crypto tőzsdékre mennek, egy neves könyvvizsgáló céggel átvizsgáltatják a könyvelésüket, ezzel bizonyítva a befeketetőknek a pénzük valóban oda került ahová ígérték.

Lássuk ez hogyan működött a gyakorlatban. Létrehoztak egy Etherium alapú új kriptopénzt a C20-at amit az Etherium alapú okos szerződéssel, úgynevezett Tokenek kibocsátásával oldottak meg. 21.000.000 db érmét bocsátottak ki, aminek egy részét meglehetett vásárolni az ára a 20 db cryptopénz piaci árához igazodott már a kezdeti időszakban is. Az így kibocsátott tokeneket nem a weboldal, hanem egy Etherium alapú tokeneket is tárolni képes pénztárca. Majd amikor a cég a crypto tőzsdéken megjelent, a tokeneket be lehetett utalni tőzsdékre aztán ott aktuális árfolyamon, mint a pénzt értékesíteni, másra váltani. Mint ahogy a fenti képen is látszik az alap 41 millió dollár értékű jelenleg, de ez a tokenes időszakban 97 millió is volt. Természetesen mivel a 20 db crypto pénzhez van kötve az érték ezért ez jelentősen csökkent. Én az ICO közül ezt tartottam a legjobbnak, mert folyamatosan újrapozíciónálják, és a piacon lévő coinok volumenének arányában befektetnek.

A mai világban minden csaló ICO-t hoz létre, mert gyorsan és sok pénzt lehet keresni vele. Természetesen vannak hasznos ötletek, mint pédául a kereskedési jutalék nélküli kriptotőzsde, vagy a játékokban használható pénz kiváltása crypto pénzzel. Szóval rentgeteg befektetés létezik. Én csak az olyanokat javaslom, akik kézzelfogható terméket állítanak elő, mert ígéretből nagyon sok van. (További információk: https://fintechzone.hu/mi-az-ico-bitcoin-utani-kripto-vilag/ , https://www.coindesk.com/ico-tracker/ ) Létezik sok ICO összehasonlító oldal, ahol lehet keresgélni az induló cégek között. Én egyiket sem ajánlanám. Megnézni érdemes, és aki ICO-t keres az is mindenképp nézze meg, de én inkább a coindeskes statisztikában bízom, mert azoknak a cégeknek járok utána. Nagyon fontos tudni, hogy csak olyan cégbe fektessünk, akinek rendezett White Papper-je van, és a pontos ütemterve is több mint 2 oldal és nem arra végződik, hogy nagyon gazdagok leszünk.

Ponzi befektetési oldalak

Ha jól sejtem a piramisjátékokat nem kell bemutatnom senkinek. Azért akinek nem teljesen tiszta annak itt van tárgyilagosan: „A pilótajáték vagy piramisjáték olyan nem fenntartható hierarchikus pénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a „piramisban” felette elhelyezkedő személyek kapják meg. A másik variáció az, amennyiben nem kell senkinek semmit küldeni, viszont te kapsz fizetséget egy csatlakozási díj ellenében. Ekkor természetesen a cég semmilyen profitot nem termel, a fizetést a csatlakozási díjak exponenciális növekedéséből fedezik.”

A cryptovalutákkal a kezdetektől fogva kézenfogva jár a piramisjáték építése, és az ehhez kapcsolódó MLM hálózatok építése. Én most csak egyet emelnék ki a sok közül, ami a BitConnect, de a magyar piacon is ismert OneCoin és társai hasonló elven működnek. A BitConnect piramisjátékának is az volt a lényege, hogy szintekre bontva kaptak a befektetők jutalékot, ha sok ember tartozott alád, akkor betegre kereshetted magad, ha meg a legalján volták akkor vártad, hogy csepegjen vissza a pénz. A BitConnect esetében a csalás az volt, hogy a csalók előáltak egy olyan programmal ami automatikusan tőzsdézik és elképesztő profitokat generál naponta. Minden nap 0.01% és 2% között, amit természetesen vissza lehetett forgatni. Viszont ilyen program nem létezik, és a napi termelt hasznot is csak hasraütés szerűen állapították meg.

Ez megy, működik addig, míg a piramis alján álló emberek fizetnek be, és a számuk növekszik. Abban a pillanatban hogy elkezd stagnálni meginog a rendszer, és amikor megindul akkor az üzemeltetők egyszerűen a megszerzett lóvét kimenekítik egy tőzsdére, majd elkezdik eladni szakaszosan. Kivonják a pénzt az egész rendszer mögül, majd a pánik hatására a nullával lesz egyenlő az egész renszer, és mindenki bukja a pénzt amit beletett. Ezért én azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne higgye el senki a hihetetlen kamatokat. Ne bizzon senki csodagépekben, és névtelen coinokban. Igen, persze működnek MLM rendszerek legálisan is, de mint ahogy házalóügynöktől fogkrémet sem veszünk, így a megtakarításunkat se bízzuk csalókra.

Crypto tőzsdék

Ebből is rentgeteg létezik a világon, és már én is említettem olyat, ami például kereskedési jutalékkal dolgozik. A legnagyobb tőzsdék oldalait már feltörték, és akikét még nem törték fel azokét felfogják, mert ilyen a világ. Hiába állítják a bankok manapság, hogy a crypto tőzsdéket feltörik meg ilyesmi, mert a bankokat is kirabolják, szóval nem biztonságosabb az egyik sem. A nagyobb kripto tőzsdék mint a Poloniex, vagy a HitBTC, Kraken, GDAX már túlvannak sokévnyi tapasztalaton. Itt lehetőség van 100-1000 különféle crypto pénz azonnali vásárlására, eladására. A legtöbb cryptonak pénztárcát is létrehozhatunk, merthogy ez az egyik fő célja az ilyen oldalaknak. Mit kezdenénk a BTC, vagy C20 coinokkal a sarki boltban. A tőzsdéken létrehozott pénztárcákba beutaljuk a BTC-t aztán dollárra vagy Euróra váltva kiutaljuk magunknak. Természetesen a tőzsdék nem csak a gyors váltásra jók. Ezek a tőzsdék az árutőzsdékkel és valutatőzsdékkel elentétben éjjel napppal nyitva vannak. A Legtöbbnek kereskedési, ki és beutalási jutaléka is van, amiből a saját működését finanszírozza. A cryptovilágban a tőzsdéknek megy a legjobban, és ezért is támadják őket a hackerek.

A tőzsdére sokan úgy tekintenek, mint a szerencsejátékra. Ez nagy részben igaz is. Erre az egyik kedvenc Warren Buffet idézetem: “A tőzsde olyan, mint egy nagy kaszinó, ahol mindenki italozik. Ha te megállod, hogy ne igyál, minden rendben lesz.” De az alábbi képet kell mindig szemelőtt tartani:

Tudom, kicsit most sok ez az idézetezősdi, de komolyan kell venni ezeket a közhelyeket is, mert aki mondja az igaz nem a cryptoterületen tapasztalt, de szinte minden tőzsdére igaz. Mindig csak olyasmibe szabad fektetni amit ismerünk, ha csak a Bitcoint, Ethert, Monerót ismerjük akkor csak abba. A cryptotőzsdéken is el lehet vagyonokat bukni percek alatt. Ezért szerintem mielőtt valaki tőzsdézésre adja a fejét nagyon nézzen körül, és csak annyi pénzt tegyen bele amit a rulettasztalnál sem fél eljátszani. A tőzsde egy olyan hely, ahol a türelmesek elveszik a türelmetelenek pénzét. Szóval így kezdjünk bele.

Ha mindenképpen profitálni szeretnénk a tőzsdéből akkor szerintem kezdőknek is nagyon jó választás az Etoro nevű oldal. ( https://etoro.com ) Ez kimondottan kezdőknek nagyon jó, mert bármivel lehet kereskedni, a cryptopénzektől az olajon, és részvényeken át bármivel. Ettől még nem lesz jó a kezdőknek tudom, de attól már igen, ha az Etoro zsenialitására is rávilágítok. Az Etoro ugyanis egy közösségi tőzsdeoldal ahol profi bankárok, befektetők portfólióját lehet lemásolni, követni. Ez azért nagyszerű, mert így tényleges tudás nélkül is lehet némi hasznot termelni. Természestesen itt is van kockázat, nem mindegy kit követünk, pont úgy mint a való életben. Viszont, nem kell 3-4évig közgazdaságtant tanulni hozzá. 🙂

Összegzés, és a kérdéses jövő…

Nagyon fontos leszögezni, én senkinek nem adok semmilyen befektetési tanácsot, és senkinek nem ajánlom, hogy a nehezen megkeresett pénzét ilyen oldalakba, cryptopénzekbe fektesse. Pénzt munkával lehet keresni, és pénzzel. Ez nagyon igaz, és ahogy Warren Buffet mondja az ár amit megfizetsz, az érték pedig amit cserébe kapsz. Ezt fel lehet úgy is fogni, hogy a Bitcoin értéke a hiten alapul és ezért nincs mögötte semmi, így csak annyit adjunk érte amennyire mi tartjuk, értékeljük. Véleményem szerint a Bitcoin és társai is kipukkadnak egyszer ez teljesen biztos. A kérdés, hogy mikor, és hogyan. Mivel ezekre nem tudunk válaszolni józan személélőként tekintsünk a dologra. Értéke az az egyetlen technológia amit Blockchain-nek neveznek és ez szinte biztos hogy felforgatja a világot, mivel van olyan jelentősége mint az internet felfedezésének, de ez a technológia nem egyenlő a Bitcoinnal. Amikor azt mondjuk Bitcoin, akkor nem ebbe a technológiába fektetünk. Arra a kérdésre, hogy mibe érdemes fektetni csak azt tudom válaszolni, hogy mindenki abba fektessen amihez ért.

A következő egyben utolsó fejezetben ajánlok pár crypto programot ami hasznos lehet azonoknak akik ezzel szeretnének foglalkozni. Elsősorban tőzsdei kereskedéshez, pénztárcákat, böngészős kiegészítőket. Illetve aki csak pénzt tartana, annak pedig pár hardveres pénztárcát.

Forrás: Wikipédia, fintechzone.hu, crypto20.com

A sorozat előző részei:
A nagy BitCoin művelet – 2. rész
A nagy BitCoin művelet – 1. rész

További cikkek

  • Honor 7 teszt

    Bevezető Ismét egy remek telefont kaptam...

  • Aiasz • dec 12 bővebben »
    Fel

    A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. <a href="http://aiasz.hu/rolam/felhasznalasi-feltetelek-es-adatvedelmi-nyilatkozat/">Adatvédelmi nyilatkozat</a> Részletes leírás

    Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat - tekintettel arra, hogy a felhasználása során a teljes IP cím tárolása nem történik meg - önmagában semmilyen módon nem képes az ügyfelet, azaz a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az aiasz.hu oldal kizárólag a felhasználói élmény javítása céljából tárol sütiket a felhasználók gépén. Nincs semmilyen utólagos felhasználás.
    További információk: Adatvédelmi nyilatkozat

    Bezár